Netloop.pl

Dla dobra jakości i smaku.

Wydajesz dość dużo pieniędzy kupując olej lub oliwę z oliwek? Uważasz że to dobra inwestycja? Oczywiście pod warunkiem że wiesz jak go póżniej traktować. W przeciwnym razie będziesz musiał wyrzucić go przez okno w bardzo krótkim czasie, to tak samo jak byś pieniądze spalił zamiast wydać na dobrej jakości oliwę. Pamiętaj odstawową zasadę. Oliwa z oliwek to faktycznie jest sok z oliwy. I jak każdy sok po otwarciu może się zepsuć przechowywana w nie właściwych warunkach.

Zasady przechowywania oiwy


Jaka jest najszybsza ścieżka do zniszczenia oliwy? Lista jest długa , to jest światło, ciepło oraz czas .

Kwestja czsu

 

Zastanawiając się co ma do tego wszystkiego czas odpowiadamy i uzasadniamy . W pierwszym dniu, kiedy oliwa czy też olej dostaje się do butelki,  zaczyna zanikać : smak i czynniki, które są istotne dla zdrowia ludzkiego . Dlatego przedsiębiorcy poważnie myślący o oliwie z oliwek oraz butelkowaniu nowej partii wiedzą że dokonuje się tylko wtedy gdy jest konkretne zamówienie. Do tego czasu reszta przechowywana jest w zbiornikach ze stali nierdzewnej, z dala od powietrza , W styczniu , to musi być na ladzie tylko produkty z nowych zbiorów



Tego samego zdania jest Flemming Laugesen , dyrektor Via del Vino Wine Club , który jest również znawcą win oprócz oliwy z oliwek . " Poważny biznesmen będzie miał zarobek ze sprzedaży ubiegłorocznych zbiorów po 1 stycznia 2013 roku. " " Dlatego renomowanego producenta oferuje oliwę od zbiorów 2011 r. do końca października , kiedy zaczyna się następny żniwa .

Nieświeża czy niezdrowa

W brew myśleniu nie jest to spowodowane tym że dwu czy też trzy letnia oliwa z oliwek jest niezdatna do spożycia czy też ma niekorzystny wpływ na nasze zdrowie. Tylko dla tego że po prostu tak „stara oliwa” to już nie jest to co powinno. Kiedy robi się kuchnia zaczyna się gotować z nim , jego trwałość radykalnie spada.

 Jest ona zwykle umieszczona na blacie kuchennym niedaleko od powierzchni grzewczej , gdzie są tak wysokie temperatury, jak 50 stopni Celsjusza . Lub w szufladzie , gdzie przebywają przyprawy ", mówi ogólnej praktyki obsługi ten boski dar od Morza Śródziemnego Flemming Laugesen . Błędem jest trzy razy . Ponieważ olej lekki utlenia ( a więc również jakość oleju sprzedawanego w ciemnych butelek i puszek ) i ciepło przyspiesza proces starzenia